Hemofiliokus – informasjonsfilm om hemofili til barn
Ressurser 14. aug 19
Foto: Siv Dolmen
Hemofili, som også kalles blødersykdom, er en arvelig, medfødt og livslang sykdom. Sykdommen skyldes en arvelig defekt i blodlevringsmekanismen, som vil si den prosessen kroppen setter i gang for å stanse en blødning når det går hull på en blodåre.
Det finnes i dag ca. 180 mennesker i Norge med alvorlig hemofili A.
1 av 10 000 har denne diagnosen.
Mild
Hemofili i mild grad fører svært sjelden til alvorlige blødninger, og blir derfor ofte først diagnostisert i voksen alder. Pasientene har ikke de typiske blødningene i ledd og muskulatur som karakteriserer de som har sykdommen i alvorlig eller moderat grad.
Blødninger oppstår først og fremst i forbindelse med skader og kirurgiske inngrep, inkludert tanntrekninger. Hvis du kjenner til sykdommen og kan orientere lege eller tannlege før eventuelle inngrep, kan de fleste problemer unngås.
Moderat
Ved moderat grad oppstår blødninger som regel i tilknytning til skader eller ved betydelige belastninger. Spontane blødninger kan forekomme, men dette er sjelden.
Symptomene viser seg vanligvis i småbarnsalderen. Disse er først og fremst smerter og noe nedsatt bevegelighet. Etter hvert oppstår hevelser, varmeutvikling og økt smerte. Det er viktig at disse blødningene behandles så tidlig som mulig, helst i løpet av en time eller to, for å hindre irritasjon og eventuelt permanente skader.
Alvorlig
Hemofili i alvorlig grad er den hyppigste. Allerede i spedbarnsalderen kan foreldrene merke at disse guttene lett får store blåmerker, det vil si hudblødninger.
Blødninger i ledd er de vanligste behandlingstrengende blødningene ved alvorlig hemofili. De kan opptre spontant, uten at du har skadet deg på forhånd. Leddblødninger dukker som regel opp fra 1-2 års alder, etter at guttene blir mer aktive. Mest utsatt er ankler, knær og albuer, men alle kroppens ledd kan rammes.
Symptomer på en leddblødning er først og fremst smerte og noe nedsatt bevegelighet. Etter hvert oppstår hevelser, varmeutvikling og økt smerte. Ved gjentatte blødninger kan det oppstå permanente leddskader og nedsatt funksjonalitet. Ved alvorlig hemofili kan det også oppstå blødninger i muskulatur. Disse er smertefulle og må behandles.
Ledd- og muskelblødninger skal behandles så snart som mulig. For å unngå permanente leddskader, blir barn med alvorlig hemofili satt på forebyggende behandling.