Abonner

Abonner på vårt nyhetsbrev og bli med våre 129 abonnenter.

Von Willebrandt

Sykdommen ble først omtalt i 1926 av den finske lege Eric A. von Willebrand – herav navnet.
Det finnes 567 personer i Norge som er registret med denne diagnosen, herav ca. 20 med den alvorligste varianten. Von Willebrands faktor er et proteinstoff som har en sentral funksjon i den prosessen som skjer, når en blødning stanses. Faktoren får blodplatene til å klebe seg sammen til en blodplugg. Hos de som har von Willebrands sykdom, blir dette stoffet produsert i redusert mengde, eller det fungerer ikke slik det skal. Denne blødersykdommen er ikke kjønnsbundet. Arveligheten er slik at både gutter og jenter kan få sykdommen. Det finnes mange forskjellige typer og alvorlighetsgrader av von Willebrands sykdom.

Hvordan sykdommen arter seg

Generelt er von Willebrand-pasienter mer plaget av slimhinneblødninger enn hemofili-pasienter. Men i de alvorligste tilfellene har også von Willebrand-pasientene ledd- og muskelblødninger. Menstruasjonsblødningene kan ofte være kraftige og problematiske.

Hvordan behandles von Willebrands sykdom?

Det finnes forskjellige preparater som kan brukes for å stoppe blødninger hos von Willebrand-pasienter. Man bruker både tabletter, nesespray og intravenøs medisin. I likhet med hemofilikerne kan de med von Willebrands sykdom benytte faktorkonsentrater for å stanse blødninger. Også denne pasientgruppen kan ha behov for fysikalsk behandling og opptrening etter ledd- og muskelblødninger.

Se også Brosjyre von Willebrands sykdom og Brosjyre von Willebrand-liknende tilstander