Abonner

Abonner på vårt nyhetsbrev og bli med våre 129 abonnenter.

Å reise med blødersykdom

 

Helt fra jeg var ganske ung, har interessen og lysten til å oppsøke fjerne steder rundt om i verden vært tilstede. Når blødninger og smerter i perioder preget hverdagen, kunne det være en spennende aktivitet å foreta fantasireiser gjennom litteratur og bilder.

 

På 60- og 70-tallet var det nærmest utenkelig å ta sjansen på å oppsøke fjernliggende land i andre verdensdeler. «Hvorfor det da?» vil kanskje yngre lesere av Blødernytt undre seg. «Vi farter da rundt både her og der».

Jo da, verden har endret seg. Og det gjelder også for oss som har en medfødt feil i koagulasjonsmekanismen. Det fantes kort og godt ikke noen hjelpemidler mot blødninger som én kunne pakke ned i sekken. Og det å reise utenom Europa var noe en helst ikke burde gjøre.

Dagens medisinske tilbud har snudd opp ned på dette bildet. Fantasireiser til Egypt, klippebyen Petra i Jordan, oppleve historiske steder i Israel, inkaindianere i Peru, vandreturer på Madeira, sykkelturer i Provance , se østkysten av USA, fjellvandring i Bulgaria og få oppleve den himmelske freds plass i Kina er ikke lenger noe jeg bare kunne drømme om for førti år siden. Disse reisemålene har latt seg gjennomføre, uten store problemer. Kanskje har jeg vært heldig og ikke fått noen store akutte blødninger på disse reisene, men jeg tror god planlegging og profylaktisk behandling er mye av oppskriften for å gjennomføre slike turer med et vellykket resultat.

Forberedelser er viktig

Swayambhunath StupaAlle mine utflukter har vært organisert gjennom en seriøs reiseoperatør, og jeg har umiddelbart etter ankomst fortalt ansvarlig reiseleder om mine utfordringer dersom noe skulle oppstå. I tillegg har jeg i forkant tatt kontakt med Senter for sjeldne diagnoser og forhørt meg litt om sykehus som har kjennskap til blødersykdommen på det aktuelle reisemålet, pluss fått navn og telefonnummer. En god reiseforsikring hører med, og det kan være lurt å sjekke litt rundt de ulike bestemmelsene som selskapene har.

Profylaktisk behandling hører med under hele turen, og i tillegg en reservebeholdning hvis noe skulle skje. I forkant av lengre flyreiser pleier jeg alltid på avreisedagen å ta litt mer faktor, da det ofte er forbundet med noe stress, pluss kofferter som skal slepes hit og dit. Jeg har samlet alle mine medisinske dokumenter i en egen mappe som ligger lett tilgjengelig i håndbagasjen – sammen med faktorampullene. Selve transfusjonssettene lar jeg ligge i kofferten, da de ellers vil ta så stor plass i håndbagasjen.

Hvilke dokumenter skal være med ?

• Adresse og telefonnummer til sykehus/behandlingssteder i området man skal reise til, se WFH sin katalog over behandlingssteder (legg lenken på smart-mobilen din). 
• Legeerklæring om blødersykdommen på engelsk, tysk, spansk og fransk… alt etter hvor ferden går
• Dokumentasjon på at jeg bringer med meg medisinsk utstyr/faktorpreparater
• Transfusjonsbevis
• Navn, adresse og telefonnummer til pårørende hjemme i Norge
• Navn, adresse og telefonnummer til  ”vår” avdeling på Rikshospitalet
• Gyldige reiseforsikringsdokumenter
• ID-kort i lommeboken ang min blødersykdom
• Europeisk  Helsetrygdekort  Klikk her for å bestille

 

Det er alltid knyttet litt spenning til selve innsjekkingen. Ved gjennomlysning av håndbagasjen ser jo sikkerhetsfolkene at sekken inneholder noen små flasker med et eller annet. Tidligere opplevde jeg mer enn en gang å bli tatt til side for nærmere sjekking, og av dette har jeg lært at det i forkant kan være lurt å opplyse om faktorflaskene. Da er det kjempesmart å ha med medisinske dokumenter!

Da er det bare å ønske god tur!

PS!  Du som er litt tvilende til det å reise på egenhånd, da anbefaler jeg deg å forsøke en seniortur til Tenerife sammen med andre eldre blødere. Det er helt topp!

Svein Erik Sørlie

2 kommentarer til Å reise med blødersykdom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.