Abonner

Abonner på vårt nyhetsbrev og bli med våre 129 abonnenter.

Kvinnekurs anno 1999

FGro Jeanette Nilsenor en del år siden ble det  første kvinnekurset holdt på Institutt for blødere. Jeg fungerte som referent til Blødernytt fra kurset den gangen, og har blitt bedt om å oppdatere artikkelen og trekke noen linjer til nyere tid.

”Det første kurset for kvinnelige blødere i Norge ble avholdt på Institutt for blødere 27. og 28. april 1999. Diagnosegruppene som var representert disse to dagene var Hemofili, von Willibrandt type 2 og 3 og faktor 7-mangel. Det var både milde og alvorlige grader av disse. Kurset hadde ni deltakere, og var ganske omfattende, med flere ulike temaer knyttet til vår situasjon.

Det er til sammen over 300 kvinnelige blødere i Norge. Fordi vi er få, er det viktig å spre kunnskap ut til befolkningen, ikke minst til helsepersonell. Noen av oss sitter dessverre med lite hyggelige opplevelser med uvitende leger og annet personale. Det kom frem på kurset at kvinnelige blødere ofte føler seg tilsidesatt og lite forstått i forhold til mannlige blødere. Det var stor enighet blant de ni deltakerne at dette kurset var et svært godt tiltak, og at mange av oss gjerne kommer igjen hvis det skulle bli flere kurs av dette slaget. Vi som var til stede synes nå det er på høy tid at kvinnelige blødere blir tatt på alvor. Skrevet av Gro Jeanette Nilsen, på vegne av deltakerne.”

Referatet stod som sagt på trykk i midten av 1999, så dette er lenge siden. Et dypdykk i historien til kvinnelige blødere, for ikke å snakke om at det faktisk var i forrige årtusen! De som foreleste for oss var så vidt jeg husker lege Anders Glomstein og en eller to foredragsholdere til. Det var lagt opp til både foredrag og gruppesamtaler, og disse var både lærerike og interessante. I tillegg til selve foredragene, var det lærerikt å høre hva andre kvinnelige blødere kunne fortelle. Noen hadde sykdommen i moderat eller mild grad, og noen i alvorlig grad som meg selv.

Kvinnekurset gikk over to dager. Undertegnede bodde den gangen i en av instituttets utleieleiligheter som ikke lå så langt unna. Jeg reiste derfor hjem om kvelden, mens de andre deltakerne overnattet på instituttet. Men jeg deltok da i det sosiale livet jeg også, og husker godt at vi jentene var på felles handletur på Stovner senter. Vi ble en fin gjeng, og slikt er artig å tenke tilbake på.

Mye har nok skjedd på disse tolv årene rent medisinsk og ellers i forhold til sykdomsbehandling, men det er også tydelig at man som pasient tydeligvis sliter med en del av de samme utfordringene når det gjelder helsepersonell som ikke alltid forstår, og hva som er medisinkrevende blødninger og hva som ikke er det. Jeg har selv opplevd at hvis man ligger på et annet sykehus enn vanlig, er det ikke alltid like lett å få gehør for dette med bløderbehandling og medisiner. Det kom også frem på kurset den gangen at det er mye angst og smerte knyttet til kvinnelig blødersykdom. Det er viktig å føle at man blir forstått og hørt. Jeg har fått høre i senere år også at folk kan si ”Jeg visste faktisk ikke at det fantes kvinnelige blødere, jeg!”

Jeg er ikke helt sikker på om det har vært arrangert rene kvinnekurs for vår pasientgruppe i ettertid, jeg kan i allefall ikke huske å ha hørt det. Kurset jeg har tatt utgangspunkt i her, ble arrangert i Instituttets gamle lokaler på Vestli i Oslo, så hele Instituttet har også flyttet i mellomtiden. Men som vi jentene skrev i det gamle referatet; Vi kommer gjerne igjen på et tilsvarende kvinnekurs en annen gang!

Gro Jeanette Nilsen

En kommentar til Kvinnekurs anno 1999

  • Gro Jeanette sier:

    Det ble jo en litt artig sak, dette. Gamle nyheter blir som nye. Jeg ser den er publisert i en litt feil kategori. Min diagnose er Faktor 7- mangel, ikke vW. Kanskje dette kunne vært rettet? Ellers ble det veldig bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.