Abonner

Abonner på vårt nyhetsbrev og bli med våre 129 abonnenter.

Om kvinner med blødninger på Verdenskongressen 2010

av Anita Dambo

Lederen for WFH Mark Skinner åpnet kongressen med å si  at det i fremtiden skal fokuseres mer på kvinner med blødninger. Kvinnene med blødningsproblemer ble tatt opp i flere forum på denne kongressen, enn tidligere. Det var fokus på kvinner med tanke på menstruasjoner, graviditet og fødsler. Kvinner blør på en annen måte enn menn.

Det er store forskjeller i verden for øvrig på kvinner som blør, som det å bli godtatt blant venner og familier. I enkelte land kan det være problemer med å stifte familie, fordi kvinnen har urent blod. Det er det samme om hun er bløder eller bærer.

En kvinnelig foredragsholder kunne fortelle at hun var kombinasjon faktor 5 og faktor 8 bløder.  Hun fortalte om sine første leveår og hvordan det har påvirket henne og hennes familie. Hun ble ignorert av leger, ”damer blør ikke”. I dag blir hun hørt. Hun bruker plasma i forbindelse med operasjoner og faktor 8 til daglig. Kvinnens mål framover er å spre sin erfaring utenfor politiske og geografiske grenser.

2 kommentarer til Om kvinner med blødninger på Verdenskongressen 2010

 • Ann-Rita Danielsen Hol sier:

  Jeghar von W 2B.
  Jeg ble op for grå stær 10 desember 2009 etter å ha blitt overbevist om at det ikke ville bli blødninger i den forb.
  Jeg hade snakket med Senteret for sjeldne diagn., og de sa at jeg måtte si til op lege at han måtte bare kontakte dem hvis det skulle bli probl. Og det ble det. Men op lege, dr. Henschien ved VSS, Tønsberg, som var ansvarlig, mistet linsen bak i øyelegemet og prøvde i bortimot en time å fiske bitene opp etter å ha skåret/klippet kraftig i utkanten av iris. Etter en time ga han opp, men det hadde oppstått en blødning som viste seg som et koagel da jeg kom på Ullevål 2 dager senere. De tok ut linsebitene og prøvde å reparere skaden han hadde forårsaket, men koagelet blandet seg med øyevesken. Dette forårsaket at jeg idag er blind på h. øye, noe som kunne vært unngått dersom dr Henschien hadde hørt etter og lest hva jeg hadde skrevet i skjemaet som jeg leverte inn på VSS i forkant av op.
  Jeg har fått avslag på erstatning , nå sist i Pasientklagenemnda, fordi dr Henschien påstår at blødningen kom under op ved Ullevål. Uansett. Mitt poeng er at vanlige leger/kirurger vet for lite om de forskjellige blødersykdommene, og de hører ikke etter hva pas selv sier.
  Hadde vært betryggende dersom vi visste at de fikk info ang oss.

 • Ann-Rita Danielsen Hol sier:

  Unnskyld, øyet spilte meg et puss. Det skulle være 10. november 2008.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.